Naturfredningsforeningen vil gerne lære naturelskere at slå med le. Leen er nemlig det perfekte redskab til lokal naturpleje. Og så er det morsomt at slå med le, især når man er flere om det. Det giver sammenhold, man hjælper til med at bevare den truede lysåbne natur, og man får noget fra hånden. Og normalt er der også en frokost, der lokker.
Man skal selvfølgelig lære at bruge en le. Det er ikke svært at få begyndt, sværere er det at blive fuldbefaren. Det fortalte den legendariske Niels ”Åmand” Johansson alt om, da han som Naturfredningsforeningens gæst besøgte Nivå og Fredensborg søndag den 24. maj 2009.

Niels "Åmand" demonstrerede de forskellige typer af leer for de mange fremmødte ved Nivå
At gå med leen giver en sanseberiget oplevelse, siger Niels Åmand til DN’s medlemsblad Natur og Miljø. Her oplever du naturen på en helt anden måde. Du mærker græssets styrke, hvor stridt det er, om det er tørt eller vådt. Du hører fuglene omkring dig, mens du lytter til klingen, som skærer græsset, og du ser meget mere end ellers. Og møder du en lille urt eller blomst, som du gerne vil beskytte, hæver du leen og skærer over eller uden om, så den får lys eller plads til at blomstre.

Hvor skulle man mødes?

Der var mulighed for at forsøge sig med leen to forskellige steder i kommunen: Kl. 10.00 i Nivå med mødested på Møllevej lige vest for Kystbanen og kl. 13.30 i Grønholt Vang med mødested ved Skovfogedstedet Stendalhus, Præstemosevej 36. Arealet i Nivå var forholdsvis let at gå til, mens det gjaldt om at holde tungen lige i munden, da deltagerne gik i gang med Skovfogedengen i Grønholt Vang. Derfor opfordrede vi deltagerne til at være med begge steder.
Ved arrangementet i Nivå begyndte det på et tidspunkt at regne, men efterhånden som dagen gik, blev vejret bedre, og da man mødtes i Grønholt Vang, var vejret blevet ganske anderledes med solskin.
Her ses nogle af deltagerne på vej ind til Skovfogedengen i Grønholt Vang
Græsset på engen var allerede højt. Her ses et par af deltagerne i fuld gang med arbejdet
Der gik ikke lang tid inden der kunne laves store bunker af nyslået græs
Niels Åmand medbragte selv leer og høriver, men private leer og river var også meget velkomne.
Bliv medlem af Naturfredningsforeningens høslætlaug

Har man lyst, kan man i øvrigt blive medlem af Naturfredningsforeningens nydannede høslætlaug, der vil slå hø på Skovfogedengen søndag den 21. juni.
Nåede man ikke at tilmelde sig den 24. maj, kan man melde sig på fredensborg@dn.dk eller telefonisk til Niels Hald på 4914 6160.