Deltagerne blev samlet op i Helsinge, Fredensborg og Helsingør – i alt knap 40 deltagere. Første stop var Kulla Gunnarstorp nogle få kilometer nord for Helsingborg, hvor vi i strandkanten kunne se kystaflejringer fra Jura-tiden, ca. 200 millioner år gamle. På den tid var klimaet mildt og landjorden var dækket af en frodig bevoksning. Den blev til nutidens kul, som man har gravet i stor stil i Skåne. Næste stop var Nyhamnsläge, hvor lagene er endnu ældre, sorte skifre fra Silur-tiden med en alder på omkring 400 millioner år. Vi så også en såkaldt doleritgang. Smeltede stenmasser var for 275 millioner år trængt op i en sprække i jordskorpen og havde bagt de sorte skifre.

 

Deltagerne ser på de 200 millioner år gamle kystaflejringer ved Kulla Gunnarstorp

Ude på Kullen fik vi en introduktion ved en medarbejder fra Naturum, og herefter havde vi 2-3 timers strabadserende oplevelser omgivet af det mere end 1 milliard år gamle grundfjeld.

 

Fra spidsen af Kullen. Fyrtårnet er ved at blive sat i stand

Sidste punkt var et besøg på stranden ved Svanshall, hvor vi igen så kystaflejringer, denne gang sandsten fra Kambrium (ca. 500 millioner år). Sandstenen var fuld af gravegange, gravet af dyr, der søgte efter føde i havbundens øverste lag. Dyrene selv kender man ikke, men man kan gætte på orme.

Fra Josefinelust på nordsiden af Kullen

Vi var tilbage i Helsingør ved 18-tiden.